Proteinler vücuttaki sıvı dengesinin korunmasında, doku onarımında, enfeksiyon ile mücadelede ve daha saymakla bitmeyecek hayati görevlere sahiptirler. Özellikle obezite cerrahisi geçiren kişilerde ameliyat sonrası mide hacmi azaldığı veya hem mide hacmi hem de emilim azaldığı için mutlaka proteinden zengin beslenerek protein desteği almalıdırlar.

Bariatrik cerrahi hastalarının ameliyat sonrası protein ihtiyacı günlük 60-80 gram arasında değişiklik göstermektedir. Protein; hızlı kilo verme aşamalarında oluşabilecek kas kayıplarını minimuma indirip, doku iyileşmelerine yardımcı olacaktır. Protein alımını en iyi düzeye çıkarmak için, her öğün ilk olarak proteine öncelik verilmelidir

Ameliyat sonrası erken dönemde katı gıdaya geçilmediği için kişilerde günlük alınması gereken protein miktarı eksik kalabilir. Bunun için mutlaka protein takviyesi önerilmektedir. Kişinin bu takviyeyi ne kadar ve ne zamana kadar kullanacağı, olduğu ameliyat türü ve beslenme durumuna göre değişmektedir. Ameliyat sonrası önerilen protein takviyelerinin içeriği de en az kendi kadar önemlidir. Bu protein takviyeleri mutlaka vücut tarafından üretilmeyen elzem amino asitleri içermeli, sindirilebilirliği düzeltilmiş amino asit skoru 100 veya 100’e yakın olmalı, 200 kaloriyi geçmemeli, yağ ve şeker miktarı 5 gramın altında olmalıdır. Vegan kişilere soya proteini içeren takviyelerin kullanılması dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar arasındadır.

Genellikle erken dönemde beslenme planlamamızda günlük protein ihtiyacının 30 gramını takviyelerden, geri kalanını ise besinlerde sağlayacak şekilde düzenlemeye özen gösterilmelidir. Sadece protein tüketmek, diğer besin gruplarından gelecek olan değerleri baskılayacak ve dehidratasyona sebebiyet verecektir. Protein takviyeleri mutlaka doktor ve diyetisyen eşliğinde bilinçli olarak kullanılmalıdır.

Sohbet et
Ürünlerimiz hakkında bilgi almak ister misiniz?